Dentiția la copii. Când apar dinții și cum se îngrijesc?

Micuțul tău crește rapid, iar primii dințișori vor apărea înainte să-ți dai seama. Dinții de lapte joacă un rol extrem de important în gura copilului tău. Sunt necesari pentru a mânca, a vorbi și a zâmbi. Ajută, de asemenea, la menținerea unui spațiu optim între maxilare pregătit pentru apariția dinților definitivi. În medie, un copil pierde primul dinte de lapte în jurul vârstei de 6 ani, atunci când cei definitivi încep să se formeze. Dar până atunci, hai să vedem împreună mai jos cum apar primii dinți ai bebelușului tău și ce poți face tu, ca părinte, pentru a-i ajuta să crească sănătoși.

Când apar primii dințișori de lapte?

Dezvoltarea dinților primari, cunoscuți și sub numele de dinți de lapte, începe în timp ce copilul se află încă în uterul mamei. La aproximativ 5 săptămâni de sarcină, în maxilarele fătului apar primii muguri dentari. La naștere, bebelușul deține deja un set complet de 20 dinți primari – 10 în maxilarul superior și 10 în maxilarul inferior, ascunși sub gingii.

Primii doi dinți ai bebelușului vor pătrunde prin gingii în jurul vârstei de 6 luni. De obicei, aceștia sunt dinții inferiori din față, incisivii, mai exact. Ultimii dinți ai bebelușului, care devin vizibili în jurul vârstei de 3 ani, se află în partea din spate a gurii, în maxilarul superior. La această vârstă, copilul va avea cel mai probabil 10 dințișori în partea de sus a gurii și 10 dințișori jos.

Cum se îngrijesc dinții copilului?

Există multe lucruri pe care le poți face pentru a ajuta la îngrijirea danturii micuțului tău. Iată mai jos o listă cu cele mai importante dintre acestea:

Periază dinții copilului de 2 ori pe zi, dimineața și seara, folosind o pastă de dinți cu fluor pentru a preveni apariția cariilor. În cazul bebelușilor, se șterg gingiile cu o cârpă umedă și moale, pentru a menține gura curată. Pentru copiii cu vârsta mai mică de 3 ani, folosește o cantitate de pastă de dinți de dimensiunea unui bob de orez, iar peste această vârstă, de mărimea unui bob de mazăre.
Programează vizite regulate la medicul dentist de îndată ce vezi primul dinte al micuțului tău sau nu mai târziu de împlinirea vârstei de un an. Medicul îți poate spune dacă cel mic are probleme dentare, când să te aștepți să apară următorii dinți și cum să ai grijă de dantura acestuia.
Menține o dietă sănătoasă pentru copilul tău, căci tot ceea ce mânâncă și bea îi poate afecta dantura. Unele băuturi, precum sucul de fructe spre exemplu, pot fi bogate în zahăr sau aicizi. Limitează și aportul de dulciuri, căci zahărul poate slăbi smalțul dinților, ceea ce duce la un risc crescut de apariție a cariilor.

Cum îți ajuți copilul atunci când durerea provocată de apariția danturii îi perturbă somnul?

Așa cum majoritatea părinților știe, simptomele apariției dinților de lapte – gingii dureroase, erupții în jurul gurii, salivarea în exces – îi pot face pe cei mici să fie extrem de agitați. Această stare de iritabilitate se agravează, de obicei, în timpul somnului, atunci când bebelușii nu mai au parte de distragerile tipice din timpul zilei. Iată mai jos câteva metode prin care îți poți ajuta bebelușul să aibă parte de o noapte liniștită atunci când îi dau dințișorii.

Amorțește-i gingiile cu obiecte/materiale reci

Acest lucru ajută la atenuarea durerii. Îi poți oferi celui mic o cârpă umedă și rece să-și maseze gingiile, pe care ai ținut-o la congelator cu 30-60 de minute înainte de culcare.

Testează diverse inelele de dentiție

Inelele de dentiție, răcite și ele în prealabil, ajută, de asemenea, la calmarea durerii dentare. Asigură-te, însă, că acestea nu au niciun defect înainte de a i le oferi bebelușului.

Menține rutina de culcare

Nu întrerupe rutina de culcare a copilului din cauza dentiției, căci acest lucru poate să-i strice somnul micuțului tău și mai mult. În plus, familiaritatea unei rutine îl va ajuta să facă față mai bine noii situații prin care trece. De asemenea, pentru un somn bun, pătuțurile de calitate pot fi de mare ajutor. Încearcă patul Montessori Alma sau un pat Montessori Theo și vezi diferența pe care acestea o fac în ceea ce privește calitatea somnului micuțului tău.

Trezirile de peste noapte ale bebelușului, provocate de durerile de dentare, pot fi cu adevărat frustrante și pentru tine ca părinte, dar mai ales pentru cel mic. Însă, încearcă să nu-ți faci prea multe griji. Aceste perturbări nocturne cauzate de apariția primilor dințișori vor dispărea de la sine, iar micuțul tău va reveni la un somn liniștit în cel mai scurt timp.

Articole similare

Comentarii (1)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *